Hd3 Hd6 Hd7 Hd2 Hd5 Hd4

Chapterweekend Sauerland (21-23 juli 2017)

Chapterweekend Sauerland (21-23 juli 2017)

Iedereen had er duidelijk zin in. Vrijdagmorgen, in plaats van werken lekker op je blinkende motor naar Sauerland. Hoe mooi kan het leven zijn!

Start met 18 (13+5) en een lekker zonnetje. Het was druk, veel vrachtwagenchauffeurs die waarschijnlijk dit weekend juist thuis willen zijn. De eerste koffie bij Meelakkers heerlijk. Het vooraf-praatje: we mogen niet meer friemelen onderweg! (Hendrik is wel streng hoor). Bij vertrek Petra’s motor opnieuw een “veerpontmomentje”. Aanduwen-ja!-twijfel-toch maar naar de dealer in Veghel. Zij, Jan en Femke volgen dus later.
Hoog de Maas over, hier al een stuk rustiger. De A74 wordt 61, de uitrit Ausfahrt en de praatpalen oranje: we zijn naadloos Duitsland ingereden. Tanken in Kaarst en lekkere broodjes bij Backerei Oebel. Düsseldorf -oef- te drukke stad! Eruit! Wegwerken, Stau, je bent niet zomaar in het Wuppertal. En dan opeens alles groen! Mini-gehuchtjes als Vogelshaus (4 huizen), er zijn er nogal wat. Bij de scooter met etalagepop op dak linksaf. Het is hier mooi. Intussen half 4, zere billen en 27 graden. Brügge. Dorst! Het blijkt niet simpel een terras te vinden. Oeps, het “Altern Gasthof“ bleek alleen voor bejaarden. Door dus. Stoplicht, "kwijtmomentje" waardoor een kleine afsplitsing voor de finish, maar dan toch Sundern en hotel Panoramablick, met een zonovergoten terras.
Hoe lekker kan bier zijn!! Proost ook op Willem die er al even was en al snel ook op de drie nakomers, de motor weer oké.
Eigenaren Erik en Sonja (uit Vierhouten) hebben een mooi plekje daar boven op die heuvel (op 580 m). Prima kamers, schitterend uitzicht over het dal. Het oude zwembad in de kelder omgetoverd tot motorparking. Gezellig, goed verzorgd, allemaal top. 
Het eten lekker, de avond zwoel, de drankjes rijk, de gesprekken fijn. Pas in de late uurtjes in echt duister naar bed. Je hoort hier de stilte. Alles voelt goed.

In de nacht flinke buien, maar toen wij door de tientallen huiszwaluwen gewekt werden was het allang weer droog. Uit het dal steeg de mist, een werkelijk magnifiek gezicht. Zaterdagmorgen dus, het lijkt eerder of we hier al een heel weekend vakantie vieren! Hetty rijdt voor, Willem stralend bij Hendrik achterop. Twee stoere kerels, samen 153 jaar! 21 graden, zon, wolken, veel bos, af en toe een dorpje. Onverwacht tussen de bomen een vijver vol meermannen (foto Els!). Even in Plettenberg tanken, terug via Hollywood Boulevard (een achterafstraatje met oude loodsen) en weer de bossen in. Zag je die hoge paddenstoelen? Vermoedelijk inktzwammen en een vliegenzwam (die van de kabouter!). Op de kaart is heel het gebied groen. Overal zeer hoge naaldbomen met kaarsrechte stammen en stapels brandhout. Sauerland was lang industrieel; het hout van de dichte bossen werd gebruikt bij de ijzerverwerking, waaraan het gebied ook rijk is. Dit alles is verplaatst naar het Ruhrgebied, waardoor het hier vooral een gewilde vakantiebestemming werd. Hier en daar zijn pistes, je kunt er sportief fietsen, maar gek genoeg is het ook in dit prachtige toeristische gebied zoeken naar een terras.
We gaan omhoog. Attendorn, een poster voor een concert van Manfred Mann’s Earth Band (Do wah diddy diddy 1964). Hé, leven die nog? Yes, intussen bijna 77, maar alive and kicking!
Hetty voert ons door ‘Wasserschutzgebied’, ‘Unfallcurve mit Strassenschade’ en allerlei feestdorpjes vol groen-witte puntvlaggetjes. Trots de hoge staken met gekleurde linten en wapenschildjes. Het is de tijd van de Schutzfeste. Er wordt hier veel geschoten. Sonja vertelde dat de talloze uitkijk-hutjes eigenlijk jaag-hutjes zijn, een beetje jammer.
Bilstein is wel toeristisch, een prachtdorpje vol vakwerkhuizen, en “Bikers wilkommen!”
Verderop is zelfs de Döner Kebab doorgedrongen en frietkot ‘By Ali’ klinkt bijna Zeeuws.
Onder de grond schijnen in die streek trouwens waanzinnig uitgestrekte grotten te zijn.

Even flink klimmen en dalen, lekker motorrijden! Wisent Wildnis: een uitgestrekt wandelgebied met (heel verrassend) wisents. Die hebben wij niet gezien (wel een zeer bijzondere kikker), maar de curryworsten met friet en pullen cola gingen er goed in. Ook Willem klotsend verder!
Door naar Bad Fredeburg, prachtig al die oude vakwerkhuizen en kunstig ingelegde leisteengevels. De teksten die je regelmatig op de huizen ziet, vertellen de geschiedenis van het huis. Tot slot via Freiheit Bödefeld (skigebied) terug naar Wildewiese 10, de groepsfoto, Jos B. nog even een "weilandmomentje" en snel naar binnen. Net op tijd! Donder en bliksem, water met bakken uit de hemel. Maar, wij droog aan de cordon bleu!
En alweer een heel gezellige avond met drank, muziek en zelfs een dansje!

Zondag
Samen ontbijt en zingen voor Marcel, vandaag 54. Vorig jaar tijdens de barbecue, nu hier in Sauerland: die Marcel geeft leuke feestjes! Donkere wolken: “tied om tu ghae”! Nog even (voor sommigen flink) onze drank afrekenen en half 10 op “de brommer”.
Johan belooft ons een mooie route en hoopt tussen de buien door te fietsen. Beide lukt! We gaan zuidelijk langs een uitloper van de Linnepe (rivier), Finnentrop (dorp), de enorme Biggesee. Er zijn nogal wat van die stuwmeren. De kwaliteit van het water is uitstekend. Naast leverancier van stroom voor de industrie in het Ruhrgebied zorgen ze voor de drinkwatervoorziening en zijn geliefd voor alle vormen van watersport. Eichenermühle, terug slingeren en klimmen, in Iserungshausen saluut aan de groene petten. Denklingen, zelfs de Penny is gesloten, alles uitgestorven, Ze kunnen toch niet allemaal in Zeeland zitten? Nu veel loofbos, de Rijn over bij Linz (Rheinfarht), zwaaien naar de Zonnebloemboot, plassen, koffie, eten. Het laatste vakwerkhuis in Ersdorf (anno 1798!) en het open landschap in. Grote graanvelden, in de verte heuvels onder enorme wolkenpartijen, doet Frans aan. In Düren het pre-afscheid, straks gaat ieder zijns weegs. Geen druppel gevallen, ook al ziet het voor ons erg grijs. Bedankt Johan! Tanken, we gaan.

BOB op terras, BOB in de tuin…duidelijk terug in Nederland. De Tour is klaar, Froome de gele trui, maar wij hebben ook gewonnen! Uit en thuis zo'n 1100 km!
Wat een fantastisch weekend!! Iedereen bedankt!

Jos en Marina

We zien iedereen graag zat. 5 augustus op de barbecue bij Rinus