Hd2 Hd4 Hd7 Hd3 Hd5 Hd6

Verslag 3e ride out 11 juni 2017 West Brabant

Beste Chapterleden, hierbij het verslag van de West-Brabantrit - 11 juni 2017

Zoek de Waterlopen!

Dat was de opdracht die Johan ons meegaf. Maar allereerst: respect mannen! Johan en Hendrik, gisteren nog ruim 1000 km. weggereden tijdens ‘De 550 Mijl’ en vanmorgen alweer op hun gepoetste motor bij de Meeuw: stelletje bikkels!!

Heerlijk motorweer. Met 15+ aan de start op weg naar Johans vorige thuis: West-Brabant, toen onze motorheld nog racefiets reed. Onder de 19 deelnemers ook ouwe-nieuwe André Schouten, welkom terug!
 
Brabant: te beginnen bij Noordland Bergen op Zoom, wat een enorm industrieterrein! Gelukkig al snel het groen in. Na wat buien is de natuur momenteel uitbundig. ‘Zoek de waterlopen en pas op de fietsers’ was Johan’s opdracht. Dat bleek niet moeilijk. Op de meest onverwachte plekken water of verscheen weer een zeil tussen de weilanden; ook zat fietsers in allerlei kleuren, maten en leeftijden. De wegen smal, echt opletten. Velden vol aardappels, hier en daar al in bloei. Mais, net begonnen aan haar zomergroeispurt. Ook veel schapen, campings. Een leuke rit zo via Halsteren. In de polder voor Nieuw-Vossemeer een verkeersregelaar met een Middeleeuwse dame (festivaltijd!). Rechtsaf de dijk weer op naar Steenbergen aan Zee (ja, echt), waar letterlijk een zeilboot over de snelweg voer. Beetje surrealistisch beeld. Steenbergen leuk: gróóóte kerk, gezellige haven, de Wallevis (voor perfecte feesten) en plots voor ons een bijzonder, Italiaans aandoend gebouw: ‘met o.a. de Toscaanse halfzuilen en een driehoekig fronton een schoolvoorbeeld van neoclassicisme’ vinden we in Wikipedia. Het is De Witte Kerk (die overigens nu geel is): wat een geschiedenis heeft dit gebouw! Al in de 13e eeuw stond hier een stenen kerk. Katholiek, later protestants, heeft tijdens diverse oorlogen als legerbarak gediend, paar keer afgebroken, opnieuw gebouwd en in 2007 voor het laatst gerenoveerd. Bijzonder, exotisch daar te zien, de moeite waard.
Slingerdeslanger terug over de dijkjes, nu het haventje vanaf de andere kant. Een bord Vlaams Innovatiegebied (?). Het is warm; lekker even dat windje. Door een bomentunnel, altijd mooi. Rechts het dijkgehucht Boompjesdijk; honden op cursus. Dinteloord, beetje saai, wel een leuk druk havenkanaal. Doodlopend, haventje, pontje, slagboom, stop! Daar de heerlijke lunch bij Overstag, ‘de gezelligste brasserie aan het water’, waar ook Jeannet ons opwachtte. Zij en André waren lang lid, nu terug een motor en weer bij de club, top.

Onze magen gevuld, de billen weer ok: verder! Trui uit, het is warm. Nog even de Dintel, industrie en… ah, hier haalt Eneco dus zijn  winst uit de lucht. Toch een machtig gezicht zo vlak onder zo’n molen. Hier vooral tarwe en veel bloeiende akkerranden, ooit het idee van een Schouwse boer. Mooi, vrolijk en redding voor veel vogels en kleine dieren. We pikken een randje Willemstad, Helwijk, dagdag collega-Harleys, dijkje muralt (ook al een Schouwse uitvinding) en Roosendaal Noordschans, vooral industrie. Klundert is schattig. Bij Zevenbergen, wachten voor het treintje en intussen genieten van waanzinnige wolkenstructuren. Links de Dom van Oudenbosch, een exacte minikopie van het Vaticaan. Mooi? Lelijk? In ieder geval indrukwekkend. Weer de A17 kruisen. Het ‘Spuitbal’ bij Oud Gastel op 11 juni: gemist! De jongens met drone niet te missen: hun auto midden op de weg, mmmm, voorzichtig erlangs maar. Door! Kano’s en kajakkers in het kanaal. Door het bos naar BoZ. Druk daar, duidelijk zondag en mooi weer. Dorst! De Brabantse Wal al in zicht. De eerste citroenvlinder. Hoogerheide 28°. En dan: heerlijk! Verdiend drankje op ’t terras van ’t Raedhuys, waar -volgens hemzelf- een geheel gereviseerde Jan ons blij en met luide stem ontving. Gelukkig daar ook weer Addie en Mauro, het verloren plaatje alweer op de motor. Proost! Prachtrit Johan, bedankt!

Iedereen heel graag tot onze Equinoxrit op 21 juni. Vertrek om 19.00 u. vanaf de Meeuw.

Groetjes, Jos & Marina